hrad Písek

Prácheňské muzeum
Původně gotický královský městský hrad, přestavěn na radnici a pivovar, v 18. stol. postavena barokní radnice a kasárna. Ostatní části kromě západního křídla zbořeny. Dnes jsou zde umístěny stálé expozice Prácheňského muzea, pořádají se zde sezónní výstavy, přednášky atp.
hrad přes Otavu

Prácheňské muzeum v Písku

Graficke pismenko Stálé expozice:
Počátky hradu a města Písku (gotický Rytířský sál - 13. stol.), Dějiny regionu, Kulturní tradice Písecka, Nerostná bohatství, Chráněná území, Zlato v Pootaví, Ryby a rybářství, Pravěk a doba slovanská, Písecký venkov v 19. stol., Obrazová galerie českých panovníků.
Ve 2. patře hlavního objektu jsou prostory galerie, kde se pořádají různé sezónní výstavy.
Na hradě je také knihovna Prácheňského muzea, jedna z nejvýznamnějších muzejních knihoven u nás.
20.3. 2013

historie

Královský hrad, poprvé připomínaný spolu s městem v roce 1254, měl pravděpodobně předchůdce ve starším královském hrádku. Při archeologickém průzkumu v r. 1968 byl v hradním nádvoří vykopán zlomek románského sloupku, pocházející nejpozději z první poloviny 13. století. V plánu města Písku, které založil král Přemysl Otakar II. byl hrad komponován tak, aby zapadal do půdorysu města. R. 1254 již stálo město na pravém břehu Otavy na dosud

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, Nakladatelství Svoboda, Praha 1988, 10.6. 2003

WC, Bezbariérový, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Pronájem prostor, Samostatné prohlídky
     Písek  (PI)
    Písek