Hrady.cz
Románský kostel sv. Petra a Pavla je z přelomu 11. a 12. století. Obnoven byl v roce 1677. Zajímavostí je hranatá věž se zdvojenými románskými okénky. Hřbitov u kostela je zarostlý a neudržovaný. Kostel je přístupný v době bohoslužby.
Celkový pohled na kostel
© Roman Řezáč 07/2004
Graficke pismenko Kostel sv. Petra a Pavla vás určitě zaujme svým vzhledem a siluetou už při průjezdu obcí. Zajímavostí je hranatá věž se zdvojenými románskými okénky. Hřbitov u kostela je zarostlý a neudržovaný, což je u dominanty obce jistě škoda. Kostel je přístupný v době bohoslužby.

historie

Obec Poříčí nad Sázavou, tak jak ji známe dnes, vznikla v 16.století sloučením tří historických osad, a to Poříčí, Kouty a Balkovice. Písemné prameny se o ní však zmiňují již v roce 1351. Podle archeologických vykopávek je však jisté, že původní osada tu existovala už v 11.století, románský kostel sv. Petra a Pavla je z přelomu 11. a 12.století. Obnovy se dočkal v roce 1677. Zachována je půlkruhová apsida a věž se zdvojenými okénky. Uvnitř jsou

Benešov  (BN)
    Poříčí nad Sázavou