Hrady.cz
Stojící hrad. Zal. v 1. pol. 14. stol. Jindřichem z Lipé, V pol. 60. let v maj. pánů z Pirkenštejna. Hynec Ptáček z Pirk. význ. politikem 15. stol. R. 1447 vyhořel. Poté různí majitelé.V l. 1713–1724 Oktaviánem Kinským upraven na faru a zvonici.
Pirkštejn
Graficke pismenko Zachovaný, jako fara a zvonice využitý hrad na skalnaté ostrožně v dolní části městečka Rataje nad Sázavou. Patří již neodmyslytelně k panoramatům Ratají nad Sázavou.
28.5. 2002

Hrad je v současné době nepřístupný a bez využití. Fara v Ratajích je neobsazená.

historie

Hrad v prvé polovině 14. století založil patrně Jindřich z Lipé. Mezi jeho držiteli vyniká Hynce Ptáček z Pirkenštejna, významný český politik a válečník prvé poloviny 15. století. Koncem 15. a v 16. století byl majetkem pánů ze Švamberka a Malešických z Černožic. Za selského povstání v roce 1627 byl těžce poškozen. Pustý hrad počátkem 18. století nechal O. Kinský upravit na faru a zvonici. Čelo hradu za šíjovým příkopem tvoří rovná hradba s

28.5. 2002
    Vznik a dějiny hradu Pirkenštejna těsně souvisejí s dějinami Ratají nad Sázavou. Rataje nad Sázavou se připomínají poprvé r. 1289, kdy zde měl majetek Přibyslav z Rataj. Záhy po tomto roce získal Rataje nad Sázavou Hroznatá z Úžic, purkrabí Pražského hradu, se svými syny. Protože tento rod byl spřízněn se Závišem z Falkenštejna a hájil i jeho politické zájmy, král Václav II. mu jeho majetek odňal a r. 1293 jej postoupil pražskému biskupství.

Kutná Hora  (KH)
    Rataje nad Sázavou