Hrady.cz
Kostel Očišťování Panny Marie postaven v l.1736–56. R.1860 rozsáhlá oprava, r. 1861 povýšen na kostel proboštský. Kostel jednolodní s obdélnou lodí. Západní průčelí se dvěma věžemi. Zařízení kostela pochází převážně z 2. pol. 18. století.
Chrám Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Fara při poutním kostele v jejíž přízemí je myslivecký salonek kde turista nejen že se může občerstvit kávou, limonádou, pivem ale i malým občerstvením v mysliveckém salonku, kde se také pořádají některé akce jako svatby atd.V patře je možné ubytování pro celý autobus poutníků či turistů, také ve sklepení je vinárna o jejíž chod se starají místní velice ochotní důchodci.
Jaromír Schoffer , 1.8. 2010

historie

Kostel Očišťování Panny Marie postavil v letech 1736? – 1756 stavitel František B. Klíčník. Roku 1853 se zřítila klenba, do roku 1860 byla opravena. V následujícím roce byl kostel povýšen na proboštský. Kostel je jednolodní přibližně orientovaná stavba s obdélnou lodí se zaoblenými rohy a odsazeným půlkruhově zakončeným závěrem. V západním průčelí je mezi dvěma věžemi sevřen vstupní útvar. Presbytář má na bocích sakristii a kapli s oratořemi v

Zany (podle Umělecké památky Moravy a Slezska, část 2 [J-N], Academia, Praha 1999), 20.5. 2005

Olomouc  (OL)