Hrady.cz
Raně gotický hřbitovní kostel byl postaven ve 13. stol. V 16. stol. prošel přestavbou, r. 1783 přistavěna sakristie a horní patro věže (zvony z r. 1500 a 1535), staveb. uprav. v 19. stol. V interiéru mramor. křtitelnice ze 13. stol. a jedinečná fresková výmalba z 2. pol. 14. stol., odhalená r. 1949.
Kostel spadá pod Římskokatolickou farnost Bystřice nad Pernštejnem. Bohoslužby se zde konají příležitostně (více info na http://fabys.mtw.cz ).
28.6. 2006

historie

Poutní hřbitovní kostel sv. Michaela byl postaven ve 13. století. Jako doba jeho vzniku je většinou uváděn rok 1238, podle P. V. Grmely je však tento závěr nesprávný (středověké falsum) a kostel byl postaven až koncem 13. stol. Raně gotický kamenný kostel s románskými prvky je obklopen hřbitovem, ohraničeným kamennou zdí, v jihovýchodním rohu je vysunutá márnice. Kostel jako filiální spadá do farnosti Bystřice nad Pernštejnem. Název „Kostel u

„K dějinám Jimramova, Dalečína a Vítochova“ P. Vítězslav Grmela, 1996; www.vitochov.cz, 23.7. 2012

Legenda o sv. Metoději
    Dle legendy tudy v dobách Velké Moravy putoval se svou družinou věrozvěst sv. Metoděj. Průvod srdečně přijal pán z Vítochova, jenž se předtím již mnohé o světci a jeho činech doslechl. Světcova moudrost na pána zapůsobila natolik, že jeho prostřednictvím přijal novou víru – křesťanství – a dal sebe i svou rodinu pokřtít. Před Metodějovým odchodem slíbil, že na památku jeho návštěvy nechá vystavět kapli a svůj slib brzy skutečně dodržel. Za čas

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Vítochov