Hrady.cz
Historie hradu byla krátká a dramatická. Začíná někdy v druhé polovině třináctého století. Jeho zakladatel není znám. Na počátku 16. století již uváděn jako pustý. Dnes romantická zřícenina nad stejnojmennou obcí.
Torzo věže od jihu.
Graficke pismenko Torzo gotického hradu na výrazném zalesněném vrchu přímo v západním okraji stejnojmenné obce, ležící na silnici ze Stráže nad Ohří do Klášterce nad Ohří.
Ke hradu se nejlépe dostanete od východu z úzké cesty pěšinou mezi domy přímo z obce asi 200 metrů od křižovatky na Údolíčko. Na tomto místě lze také u malého rybníčku omezeně parkovat. Pěšky se pak vydejte po modře značené turistické cestě, která začne po chvíli prudce stoupat lesem a po několika stech metrech vás dovede k odbočce na hrad, do výšky 405 m, kde stávala jedna ze tří vstupních bran.
Z hradu se dodnes zachovaly náznaky paláce, půlkruh z původně okrouhlé věže, torza či spíše náznaky obytných a hospodářských budov, bran, příkopů a valů.
30.7. 2002

historie

Bohužel není známo přesné datum vzniku hradu, ale podle způsobu stavby a zajištění se dá usuzovat na vznik v době krátce po polovině 13. století. Hrad střežil obchodní cestu podél Ohře, blízké doly na barevné kovy a patřilo k němu i menší panství. Zakladateli byli pravděpodobně páni ze Šumburka, někdy se též hovoří o tenkrát nejmocnějším muži v okolí Albrechtu ze Žeberka, který byl purkrabím kadaňského hradu. Některé prameny také uvádějí jako

30.7. 2002
    Hrad Perštejn stával na zalesněném kopci při severozápadním okraji stejnojmenné obce nedaleko silnice do Měděnce. Vpravo od vchodu je návrší se zbytky velké věže, vlevo hradby, kde bývala první brána. Vlevo odtud jsou zbytky menšího parkánu, uzavřeného hradbou. Hned za první bránou byla druhá, procházející vysokou silnou zdí bez oken. Tudy se přicházelo do předhradí, chráněného rovněž vysokými hradbami. Při nich jsou skrovné zbytky hradních

Chomutov  (CV)
    Perštejn