Hrady.cz
Gotický hrad, později renesančně přestavěn. Byl postaven zřejmě ve 13. stol., snad Štěpánem z Medlova. Prvně zmiň. r. 1285. V 15. a 1. pol. 16. stol. opevněn a renes. rozšířen (Vilém II. z Pernštejna). R. 1596 hrad koupil Pavel Katharýn z Katharu, poté několikrát změnil majitele. R. 1945 zestátněn.
Pernštejn
celkový pohled
Ze zastávky vláčku Nedvědice dojdete po cca 1,5 km po žluté turistické cestě k jednomu z našich nejznámějších a nejkrásnějších zachovaných hradů.

28.5. 2002

Prohlídkové okruhy:

1. Od gotiky do 20. století - prohlídka celým hradem (vstupní sál, tyrolský dvorek, gotické okružní chodby, spojovací můstek, věž čtyř ročních období, kuchyně, lokajna, gotická místnost, gotická ložnice, stará kaple, u prokleté komorné, malá gotická místnost, Barborka, lovecký sál, pokoj třicetileté války, arkádová schodiště, přijímací sál, rytířský sál, obrazárna s průhledem do budoiru, ložnice, pokoj dětí, pokoj vychovatelky), délka

Nové informace pro pěší, cyklisty i ty s motorovými stroji (platné od 2015!)
    Nově od sezóny 2015 je k dispozici nové parkoviště umístěné pod hradem, z Nedvědice směr Rožná, ještě před stejnojmennou vesnicí Pernštejn. Parkoviště u silnice na Smrček je uzavřeno a parkovat se tu již nedá. Pouze pro handicapované občany je tu povolen vjezd s kartou, kterou si vyzvednou právě dole na novém parkovišti. Od nového parkoviště pak vedou lesní trasy přímo na hrad. Cesta je pro pěší dlouhá necelý kilometr (to ujde každý, kdo má

3.6. 2015
    NEŽ NAVŠTÍVÍTE HRAD PERNŠTEJN
    Před každou návštěvou hradu Pernštejna doporučujeme navštívit oficiální webové stránky hradu http://www.hrad-pernstejn.eu. Zde jsou uvedeny veškeré aktuální informace, otevírací doba, ceník, případné uzavření hradu např. z důvodů natáčení apod.
    Jan Večeřa , 10.6. 2015

historie

Uprostřed Českomoravské vrchoviny stojí na nepříliš vysokém skalnatém návrší, ohraničeném u paty cestami z Nedvědice do Věžné a do Bystřice nad Pernštejnem, mohutný pozdně gotický hrad Pernštejn. Jeho založení je však starší. Z přídomku "z Pernštejna", který se objevuje v listinách koncem 13. století, Ize usoudit, že již v této době existuje hradní jádro. Nebylo jistě rozsáhlé, mělo však, jak je dodnes patrné, věž i palác. Věž kruhového

ZDENĚK KUDELKA, 28.5. 2002
    Na jednom ze skalnatých ostrohů Českomoravské vysočiny, údolími, vyrývanými do tohoto prastarého masívu řekou Svratkou a jejími přítoky, nad zeleným mořem lesů, jež byly v dávných dobách domovem jelenů, medvědů, vlků a zubrů i lovců, uhlířů a kutačů rud, stojí nad městečkem Nedvědicí jeden z našich nejzachovalejších a nejkrásnějších hradů – Pernštejn. Zachoval se dodnes jakoby zázrakem ve své neporušené gotickorenesanční podobě tak, jak jej

Hrad Pernštejn
    Málokdo ví, že se zde natočila pohádka Ludvíka Ráži Sedmero krkavců. Hrad také nebyl nikdy dobyt (jen roku 1645 byl při dobývání Švédy pobořen).
    Jenny, 11.1. 2005

O pernštejnské Bílé paní
    Několik našich předních rodů má svoji Bílou paní, kromě Perchty z Rožmberka a fiktivní, zato však filmem proslavené stavitelky vodovodů Perchty z Borštejna, známe i tu pernštejnskou. Podle pověsti, která se vyprávěla přímo na Pernštejně, byla pozdější Bílou paní dívka jménem Adléta. Její otec ji poslal na hrad Veveří k markraběcímu dvoru. Jak už to tak bývá, tak dívka neznámo s kým otěhotněla, čímž svůj rod vystavila hanbě. Jenže Adléta své

WC, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Svatby
     Brno-venkov  (BO)