zámek Chlumek

nový zámek
V letech 1893–94 nechali Nosticové postavit k příležitostným pobytům podle projektu vídeňského architekta Ernsta Fleissnera tzv. Nový zámek. Pseudobarokní patrová budova s užitným polopatrem. Po roce 1948 jej vlastnil Státní statek a zámek chátral. V 80. letech 20. století definitivně zbourán.
Graficke pismenko Nový zámek stával jihozápadně od dvora Chlumek (Perglas). Zatímco zámek byste dnes již hledali marně, dosud se můžete projít malebným parkem, který ho obklopoval.
Naleznete zde řadu zajímavých stromů - dva červenolisté buky západně od Starého zámku, pestrolistý javor na křižovatce cest západně od dvora, několik dubů červených na rozcestí v parku, pěkný solitérní dub západně od centrální loučky...
Park plynule přechází v les. Při procházce jenom pozor na bolševník!
Ťava, 2.6. 2004

turistické

Osada Chlumek je místní části obce Dasnice. Nachází se 9 km jihovýchodně od Sokolova. Nový zámek stával jihovýchodně od hospodářského dvora nad současnou železniční tratí. V současné době již neexistuje.

popis

Majitelé panství, Nosticové, nechali v blízkosti hospodářského dvora a starého zámku v letech 1893 – 1894 vystavět nový zámek podle projektu vídeňského architekta Ernsta Fleissnera. Sloužil k občasným pobytům rodiny mimo hlavní své sídlo, které bylo ve Falknově, nyní Sokolově. Zámek byla jednopatrová pseudobarokní patrová budova s polopatrem. Průčelí zvýrazňoval střední zaoblený rizalit, zahradní průčelí doplňoval balkón s terasou. Po konfiskaci

Pavel Vítek - zdroj: Jiří Úlovec - Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech - Praha 2000, 18.1. 2015

zaniklý