Hrady.cz
Pozůstatky hradu poprvé připomínaného r. 1403. Zanikl zřejmě v době husitských válek. Jako zřícenina se uvádí v r. 1430. Dochovány zbytky zdí věže, paláce a hradeb, světničky vysekané do skály.
Torzo věže
Graficke pismenko Na samém okraji Prachovských skal je možné nalézt skalní hrad Pařez. Dodnes se dochovalo několik ve skále vytesaných světniček a nevelké fragmenty vnějšího zdiva. Vlakem je nejlepší vystoupit na zastávce Hrdoňovice, odkud se po žluté turistické značce po dvou kilometrech dostanete až k hradu. Cestou minete i velmi pěkné místo, kterému se říká "Grand Canyon".
28.5. 2002

historie

K roku 1372 je v písemných pramenech zmiňován Petr z Pařezu, což se považuje za první doklad o existenci hradu, který byl zřejmě postaven nedlouho předtím. Zánik se datuje už do roku 1424, kdy měl být podle Františka Saldy dobit husity. Tuto teorii podporuje i nález kamenné koule do bombardy. Podle dalších archeologických nálezů netrvalo osídlení hradu déle než do poloviny 15. století. Před rokem 1932 byly kdesi na hradě nalezeny laténské

26.3. 2007
    Pařez
    O hradu Pařez, stojícím na pískovcové skále u silnice nedaleko Pařezské Lhoty existuje minimum historicky doložených zpráv. Prameny se o hradu prvně zmiňují roku 1403 v souvislosti s Janem z Pařezu, který pravděpodobně býval potomkem Petra z Pařezu, uváděném roku 1370. Roku 1430 je uváděn Ctibor z Pařezu a roku 1448 jeho syn Jan z Pařezu. V té době byl hrad zříceninou, pravděpodobně zanikl v husitských válkách. Archeologický výzkum (nalezeny

vladimír kotek , 14.3. 2010

popis

Hrad stával na skalním bloku, který je od západu k východu rozdělen puklinou, kterou vede přístupové schodiště. Celý obvod skály byl obehnán hradbou. Je pravděpodobné, že svou roli v obraně hradu hrála také voda. Na západní straně jsou pozůstatky mohutné hranolové věže, která byla postavena jako branská, ale svoji funkci zřejmě neplnila. Vrchol skály zaujímal palác, možná hrázděný. Dochované světničky tesané do pískovce tvořily sklepy.

Jičín  (JC)