Hrady.cz
Cisterciácký klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie byl založen před r. 1205 morav. markrabětem Vladislavem Jindřichem. Vybudován jako románská bazilika s příčnou lodí a pěti apsidami. Areál uzavíral ze tří stran nádvoří. R.1837 byl přestavěn na zámek. Dnes je Charity, slouží jako soc. ústav.
Celkový pohled od východu, v pozadí uprostřed vrch s hradem Buchlovem
Graficke pismenko Původní cisterciácký klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie byl založen před r. 1205 moravs1 markrabětem Vladislavem Jindřichem. Kostel byl vybudován jako románská bazilika s příčnou lodí a pěti apsidami. Presbytář byl ukončen asi v r. 1228, loď kolem r. 1240. Z původního kláštera se přes různé přestavby dochovaly pod kostelem románské vykopávky ze 13. století s lapidáriem, zachovanými portály, hlavicemi, které jasně prozrazují spojitost umělecké hutí mezi klášterním kostelem a nejranější stavební fází blízkého hradu Buchlova. Klášter se stal od 13. století střediskem rozsáhlého panství především v okolí, ale také v obvodu opavském, kolem ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 1.11. 2004