hrad Ostrý

Scharfenstein, Šarfenštejn
Zřícenina hradu z pol. 13. stol. V letech 1278–83 hrad zastaven zemskému správci Otovi Braniborskému, později ho získali v léno páni z Michalovic, po nich Berkové z Dubé a Vartenberkové. R. 1445 hrad dobyt, později sídlo purkrabí. R. 1515 zpustl.
Torzo válcové věže
Graficke pismenko Jihovýchodně od Benešova nad Ploučnicí můžete na čedičovém ostrohu (261 m), který je ze tří stran obtékán Ploučnicí nalézt nevelké zříceniny hrádku. Scharfenstejn byl postaven ve 13. století Markvartici a dále byl v držení rodů Berků z Dubé, Vartemberků a Michaloviců. Hrad byl pobořen v roce 1445 Lužičany a roku 1515 byl opuštěn. Hrad byl prý ještě opravován v roce 1896.
22.8. 2004

turistické

Na hradní ostrožnu nevede žádná turisticky značená cesta, hlavní silnice navíc vede po druhém břehu Ploučnice, je tedy nutné využít k jejímu přechodu jediný mostek pod východním svahem ostrožny. Železniční stanice Františkov nad Ploučnicí na trati Děčín - Česká Lípa je od hradu necelý kilometr východně.
    Ivka, 15.8. 2008

Hrad Ostrý u Benešova nad Ploučnicí
    Zříceniny hradu Ostrého, zvaného též Scharfenstein či Šarfenštejn, stojí nad obcí Františkovem nad Ploučnicí v údolí řeky Ploučnice mezi Českou Lípou a Děčínem. U Františkova je toto údolí zúženo dlouhým skalnatým ostrohem jazykovitého tvaru, který vybíhá ze severních úbočí k jihu až nad řečiště. Hrad stával na konci ostrohu, obtékaného ze tří stran Ploučnicí, na skále vyčnívající asi 50 m nad její hladinu. Ovládal jak údolí Ploučnice, tak

popis

Hrad se rozkládá na dlouhém a úzkém čedičovém ostrohu nad Ploučnicí, přístupová cesta do trojdílného hradu vedla od severu po západní straně. Předhradí chránila čelní hradba s později dostavěným opěrákem, která navazovala na obvodovou hradbu. V jižní části předhradí, téměř v příkopu oddělujícím předhradí od jádra, bývala hospodářská budova se sklepem a cisterna. Jádro má tvar pětiúhelníka, palác stál na západní straně. V čele jádra nad

Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000), 15.8. 2008

Děčín  (DC)