Hrady.cz
Původní rozhlednu Hýlačka nechal postavit r. 1920 Klub českých turistů Tábor. R. 1990 byla po opravě znovu otevřena veřejnosti, od r. 1995 kulturní památkou ČR. Dne 1.1.2012 rozhledna vyhořela. R. 2013 byl vybrán arch. návrh podoby nové rozhledny, která bude mít moderní lehkou ocelovou konstrukci.
Po rozhledně zbyl jen kamenný podstavec.
Graficke pismenko Pozice rozhledny Hýlačky je na nepříliš výrazném návrší u obce Větrovy, 4 km jihozápadně od Tábora. Původní rozhledna (18 m) z roku 1920 byla nejstarší dřevěnou rozhlednou ČR. Měla tvar husitské hlásky, stejně jako rozhledna Rozálka u Žamberka a rozhledna na Velkém Blaníku. Dřevěná rozhledna vyhořela z neznámých důvodů v noci na 1.1.2012.
Vladimír Pohorecký: Tipy na výlet - Po rozhlednách a starých hradech (2) (doplněno redakcí), 3.5. 2004

Rozhledna Hýlačka (525 m n. m.)
    Rozhlednu nechal postavit v roce 1920 táborský odbor Klubu českých turistů. Ke slavnostnímu otevření došlo 4. července 1920. Tehdy se rozhledna nazývala rozhlednou Svobody. Za 2. světové války obsadili věž Němci, kteří ji používali jako pozorovatelnu. Po válce sloužila věž opět jako rozhledna a to až do roku 1967, kdy byla pronajata Svazarmu. Táborský odbor KČT ji získal zpět v restituci v roce 1990 a po nezbytných úpravách ji o rok později

Jan Nouza: Rozhledny Čech, Moravy a Slezska; Vladimír Pohorecký: Tipy na výlet - Po rozhlednách a starých hradech (2), 3.5. 2004
    Požár
    Dne 1.1. 2012 v brzkých ranních hodinách rozhledna Hýlačka zcela shořela. V sekci obrázky jsou fotky z požáru a ze spáleniště - foceno 2.1. 2012
    Stanislav Wohlmuth , 23.3. 2012
    Nová rozhledna
    Krátce po požáru bylo rozhodnuto o vybudování nové rozhledny a také byla založena veřejná sbírka. Pomoc přislíbil i Krajský úřad. Klub českých turistů Tábor vyhlásil r. 2012 architektonickou soutěž o podobu nové rozhledny, po dlouhém vybírání, do kterého se zapojila svými názory i veřejnost, byl zvolen návrh Ing. arch. Davida Grygara a jeho týmu spolupracovníků. Jedná se o moderní stavbu lehké ocelové konstrukce se dvěma nosnými sloupy, která

Časová osa

04. červenec 1920
    Rozhledna byla za župního sjezdu turistického slavnostně otevřena.
    1944
    Rozhledna byla nuceně předána Němcům, kteří si ji upravili na leteckou pozorovatelnu, přičemž odstranili celou horní část rozhledny nad ochozem a nahradili ji skleněnou kupolí.
    1945
    Rozhledna převzata odborem KČT zpět a bylo rozhodnuto o jejím navrácení do původního stavu.
    1946
    Proběhla oprava rozhledny.
    1967
    Rozhledna byla pronajata Svazarmu, který si v ní zřídil radiostanici, avšak ani on se o ni příliš nestaral a rozhledna přestala sloužit svému původnímu účelu.
    Rozhledna se vrátila zpět do rukou obnoveného táborského odboru KČT.
    V časných ranních hodinách se rozhledna Hýlačka stala obětí požáru.