Hrady.cz
Arcibiskupský zámek s komplexem zahrad a obrazárnou, rezidence olomouckých biskupů, byl původně gotický, později renesanční hrad. Během 30leté války byl zničen.V 17. st.byl postaven raně barokní palác. Po ničivém požáru byl obnoven v rokokovém stylu.
Zámek Kroměříž / UNESCO - pohled z Velkého náměstí
© Ivo Rozehnal, 07/2013
Graficke pismenko Předchůdcem hradu byl pravděpodobně románský dvorec olomouckých biskupů, s nimiž jsou spojovány počátky města. Nejstarší částí současné čtyřkřídlé rezidence je suterén čtverhranné obytné věže při jihovýchodním nároží zámku. Za biskupa Bruna ze Schauenburgu bylo starší městské sídlo zřejmě přestavěno na gotický hrad a došlo i k rozšíření a rozvoji města. V letech 1423 a 1432 byla Kroměříž jako majetek biskupa Jana XII. Železného dobyta husitskými oddíly a následně byla zastavována šlechtě. Obnovení a přestavbu hradu na vícekřídlý zámek je možné spojovat s osobou Stanislava Thurza, který vyplatil město zpátky roku 1500. V druhé polovině 17. ...

Rezervace, Suvenýry, Parkoviště, Občerstvení, WC
    hrad přestavěný na zámek