Hrady.cz
Kamenná rozhledna z r. 1938 v nadm. výšce 1066 m.n.m. Otcem myšlenky byl spisovatel K. Klostermann. Za války sloužila jako protiletecká pozorovatelna. Po r. 2001 byla navýšena - vyhlídka 30 m nad zemí.
Klostermannova rozhledna na Javorníku.
Graficke pismenko Na vrcholu Javorníku stojí rozhledna v podobě symbolické obranné věže postavená již v roce 1938, na níž byla v roce 2003 vybudována nástavba.
Rozhledna na šumavském Javorníku má po rekonstrukci 40 m.
25.5. 2004

turistické

Javorník je název známé rekreační obce a hory s rozhlednou v severní části Šumavy. Z obce vede na horu modrá a žlutá značka a trasa naučné stezky ( necelý 1,5 km ). Vyhlídka nacházející se 30 metrů ( 197 schodů ) nad zemí nabízí krásný kruhový rozhled jak na celé pásmo šumavských vrcholků ( Pancíř, Poledník, Svatobor, Libín, Boubín, Knížecí Stolec ), tak také do vnitrozemí ( Písek, Rabí, Temelín, Brdy ).
    Jiří Cukr, 20.11. 2004

Před rokem 2003
    Tato 25 metrů vysoká kamenná rozhledna byla na Javorníku postavena v roce 1938 podle projektu arch. Karla Houry ze Sušice. Nachází se na žulovém vrcholu v nadmořské výšce 1066 m.n.m. Klíč od rozhledny si můžete vypůjčit v domku čp.10 v Javorníku. Výhled z rozhledny je však omezen přerůstajícím lesem.
    25.5. 2004
    Javorník obdivoval spisovatel Karel Klostermann, který měl rád jeho tehdy hluboké lesy a samoty. Velmi rád vystupoval na vrchol Javorníku, aby se pokochal pohledem na své milované hory. K Javorníku jako místu jedinečného rozhledu jej pojilo pouto tak silné, že vyústilo přáním, aby na jeho vrcholu byla postavena rozhledna. Pro svůj záměr získal na počátku 20. století několik svých šumavských přátel, zejména profesora V. Zeithamera a J.

Informační panel u rozhledny, 20.11. 2004

věž