Hrady.cz
Volně přístupné umělé jeskyně vzniklé těžbou písku z pískovcového masivu. První zprávy již ze 14. a 15 století. Využívány k různým účelům – mlýny, hamr, brusírny skla, skladiště. V dobách válek nouzové úkryty obyvatelstva
Graficke pismenko Zajímavé chodby táhnoucí se pískovcovým masívem. Přístup je vhodný po lesní pěšině začínající u kurtů v obci Svitava u Lindavy. Touto cestou turista brzy dospěje k prvním lidským výtvorův v tomto pískovcovém masivu. Cesta následně vyusťuje u silnice vedoucí ze Svitavy do Velenic. Vlastní Pusté kostely se nacházejí dále po této silnici směrem na Velenice, kde je nutno odbočit na cestu vedoucí vlevo vzhůru do svahu.
Limíkova zkušenost, 13.4. 2004

turistické

Při chůzi od Svitavy podél toku říčky Svitávky, dojde poutník k malým zádlabům v pískovcové skále. Tyto zádlaby jsou však jen počátkem celého díla. O několik metrů dále se říčka Svitávka dostává zákrutem pod břeh, kde zdánlivě mizí, ale následně se opět ojevuje. Toto je první významnější lidské dílko. Jednalo se o původní cestu náhohu k mlýnským kolům. Mlýny v této oblasti jksou doloženy již ve 14. století. O jedno století později došlo ke

Limíkova zkušenost, lidové a místní vyprávění., 13.4. 2004

přírodní scenerie