Hrady.cz
Skromné zbytky hradu ze 14. století postaveného na nevýrazném výběžku, v záhybu silnice mezi Adamovem a Útěchovem.
Místo hradu
Celkový pohled na místo hradu od západu.
© Roman Řezáč 02/2003
Graficke pismenko Dobře čitelný reliéf hradu Ronov, s několika menšími útržky zdiva, leží v nevýrazném výběžku do záhybu silnice mezi Adamovem a Útěchovem. Hrad stál hodně daleko nad řekou Svitavou a po silnici skoro 2 km od Adamova. Jeho situování na téměř neznatelném výběžku naznačuje bezstarostnost stavebníka a podle jeho charakteru i druhořadou vojenskou funkci. Hrad se skládal z obdélného jádra na vyvýšeném středovém pahorku, které bylo zřejmě bez příkopu obklopeno pětiúhelníkem obvodní hradby. K bližšímu popisu se dostaneme později. Celková situace vzhledem k okolnímu terénu vypovídá, že o přírodní ochraně, v tomto případě tedy svahu, se dá ...

historie

První zmínka pochází z roku 1364 v souvislosti s Čeňkem Krušinou. Z roku 1369 jsou známé jeho stavební úpravy. Další zprávy o hradu jsou neznámé a blíže se k životu na něm může vyjádřit případný výzkum.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2001), 31.12. 2005

Brno-venkov  (BO)