Hrady.cz
Památník v podobě mohyly byl postaven roku 1881 na památku bitvy u Lipan na návrší nedaleko stejnojmenné obce. Bitva se konala 30. 5. 1434 a její výsledek znamenal faktický konec husitských válek. V bitvě zahynul i kněz Prokop Holý.
Mohyla postavena k památce slavné bitvy u Lipan
Graficke pismenko Pomník slavné bitvy stojí na návrší nedaleko obce Lipany a je volně přístupný. Je zde pěkný rozhled do kraje. Pro motoristy - autem se dá dojet až přímo k pomníku.
Iva Synková, 29.3. 2004

historie

Památník byl postaven roku 1881 jako památka na bitvu konanou dne 30. 5. 1434 a tragický konec husitských polních vojsk, která byla vylákána purkrabím Krchlebcem ze svých pozic za vozovými hradbami a ti se pak stali snadnou obětí pro panské jízdy. Rozhodující byly boje v oklí dnešní hlavní silnice (Na Záhoří), kdy byla definitivně zničena husitská vojska. Padl zde kněz a vojenský vůdce Prokop Holý. U mohyly se konala četná shromáždění lidu.

pomník, památník
     Kolín  (KO)