Hrady.cz
Novogotický kostel byl postaven na místě menšího románského kostela z 12. stol. (doložen r. 1292). Protože rozrůstající se farnost potřebovala větší kostel, nový byl postaven v l. 1901-1903 (arch. M. Krcha). Z pův. kostela se zachoval jen gotický sanktuář. V l. 1992-1994 prošel kostel rekonstrukcí.
Graficke pismenko Kostel je vidět ze stanice metra Stodůlky nebo od kulturního domu Mlejn, kam se dostaneme autobusem č. 174, 130, na který se přestoupí z metra Luka. Vzdálenost od obou míst je cca 1 km.
Ondra, 29.3. 2004

Kostel sv. Jakuba Staršího (Většího)
    Současný novogotický kostel byl postaven na místě původního románského kostela z 12. století s raně gotickým presbytářem z 13. století (kostel doložen r. 1292). Protože rozrůstající se farnosti přestal starý kostel postačovat, jednalo se od r. 1891 o stavbě nového svatostánku. V letech 1901 - 1903 byl postaven dnešní pseudogotický kostel sv. Jakuba Většího podle plánu arch. M. Krcha pod vedením stavitele Aloise Elhenického. Nový kostel

Historie Stodůlek
    Ves je připomínána již roku 1159 jako majetek řádu johanitů. Ve 13. století patřila středověká osada pánům z Hradce. Část zdejších pozemků daroval Oldřich II. z Hradce proboštství svatovítské kapituly. V této části Stodůlek měl roku 1402 probošt Jan tvrz a dvůr s dvojím poplužím, s luky a lesy a dvěma poddanými ke své službě. V době husitské, r.1429, se staly majetkem pražského purkrabství. Přestože v předbělohorské době byly Stodůlky poměrně

BoK z webu Prahy 13, 11.10. 2004
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Pseudogotický jednolodní kostel obdélného půdorysu, se čtvercovým presbytářem, obdélnou sakristií a hranolovou věží po straně průčelí. Presbytář je sklenut křížovou žebrovou klenbou, loď křížovou klenbou. Z původního kostela se zachoval kamenný gotický sanktuář v cele levé části lodi. Vnitřní zařízení kostela pochází převážně z 19. a počátku 20. století. Hlavní oltář je pseudogotický, s obrazem sv. Jakuba od Konstantina Buška z roku 1903. Po

Praha 5-Stodůlky