tvrz Nespery

u Vlašimi
Dnes barokní sýpka se zbytky obytné věže, opěráku a suterénu původní tvrze. Poprvé byla zmíněna r.1483 jako majetek Jana Řepy z Neveklova. Do r. 1681 ji vlastnili Chobotští z Ostředku. Roku1693 tvrz přestala být panským sídlem.
Celkový pohled na sýpku se zbytky tvrze od severovýchodu
Graficke pismenko Tvrz přestavěnou na sýpku naleznete snadno uprostřed vsi mezi dvěma rybníky, v těsném sousedství areálu bývalého JZD, který naštěstí v tomto případě tvrz nepohltil.
Filip Matoušek, 25.3. 2004

Historie
    Ves Nespery je poprvé doložena v predikátu z roku 1318 a zmínka z roku 1448, hovořící o Janu z Pobipes seděním na Nespeřích, snad naznačuje existenci feudálního sídla. Teprve roku 1483 se však uvádí výslovně tvrz jako majetek Jana Řepy z Neveklova. Poté tvrz vlastnili Chobotští z Ostředka, a to až do roku 1681. Zanedlouho poté (roku 1693) se Nespery staly součástí vlašimského panství a zdejší tvrz přestala být využívánan jako panské sídlo.
    Encyklopedie českých tvrzí, II. díl, ARGO 2000, 25.3. 2004
    Popis tvrze
    Mohutná barokní sýpka situovaná v obci mezi dvěma rybníky obsahuje ve své jižní části zbytek obytné věže původní tvrze. Západně od sýpky se dochovaly zbytky další stavby původní tvrze, původně zřejmě věžovitého charakteru. Patrný je zbytek opěráku a zajímavý suterén.

Benešov  (BN)

Další tvrze v okolí