Hrady.cz
Zřícenina hradu z roku 1426 na vrcholu stejnojmenného zalesněného kopce nad vsí Děkovka. Hrad plnil svou funkci do poloviny 16. století, od roku 1554 již bývá zmiňován jako pustý. Působivý výhled na okolní kopce Českého Středohoří.
Donjon
Graficke pismenko V nádherné krajině Českého středohoří můžete navštívit zříceninu hradu Oltářík. Poté co se vydrápete na nemalý čedičový vrch, překvapí vás nádherný rozhled po této kopcoidní krajině.
Vlky, 28.5. 2002

turistické

Na hrad jsem jel autem a není to vůbec složité. Z hlavní silnice mezi Lovosicemi a Mostem odbočíte v obci Podsedice na Děkovku. Za obcí Děkovka po 400 metrech narazíte u silnice na rozcestník. Zde necháte auto stát a na hrad je to už po turisticky značené cestě 10 minut volné a pohodové chůze. Cesta je slušná a dá se tam jít i v sandálích.
    Oldřich Vítek, 16.12. 2007

historie

Historie vzniku hradu Oltáříka je bezprostředně spojena s husitskou dobou a se jménem nejvýznamnějšího husitského válečníka severních Čech – Jakoubka z Vřesovic. Jakoubek dokázal za revoluce ukořistit značné statky v severozápadních Čechách, hlavně v Podkrušnohoří. V okolí Oltáříka držel vsi Chrášťany a Děkovku. K ochraně svého majetku si nad Děkovkou vystavěl v druhé čtvrtině 15. století hrad, který měl chránit jeho statky od jihu a

Velikonoční víno
    Na květnou neděli je prý zde po celou dobu čtení pašijí v kostele otevřena podzemní chodba, vedoucí do sklepa naplněného sudy starého vína. Kdo se dá zlákat a chce se napít vzácného moku, musí si pospíšit, neboť se skončením pašijí se chodba opět na rok uzavírá.
    Labyrintem tajemna (M.Stejskal), 14.1. 2005

Litoměřice  (LT)