Hrady.cz
Zámek prošel složitým vývojem. Byl přestavěn patrně na místě starší tvrze Václavem z Vrbna po roce 1643 a je obklopen parkem s cennými sochami. V minulosti byl zámek využíván jako onkologická léčebna. Dnes je uzavřen a vyklizen.
zahradní průčelí hlavní zámecké budovy

Paskov

Graficke pismenko Dominanta městečka Paskov, čtyřkřídlý patrový zámek s mansardovou střechou a novoklasicistními fasádami v parku na břehu říčky Olešné ve středu stejnojmenné obce v okr. Frýdek-Místek. Od obce je oddělen přízemním podlouhlým tzv. předzámčím s uprostřed vysokou vstupní věží s hodinami. Nad portálem stojí za pozornost erb hrabat Stolbergů. Každá strana předzámčí je ukončena baštovitými výběžky. Po zkonfiskování v r. 1945 Stolbergům byl zámek adaptován na nemocnici a dnes na onkologickou léčebnu. Vedení nemocnice bohužel nebylo ochotno (či schopno) budovu zámku rekonstruovat, proto přistoupili k vyklizení budovy. V současnosti je proto zámek ...
Jan P. Štěpánek, Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, M.Plaček, Libri 1996, 24.3. 2004

historie

Nejstarším předchůdcem byla gotická tvrz, o jejíž existenci se dovídáme ze zprávy o jejím obležení v r. 1484 hukvaldským hejtmanem Laurinem z Chřenovic. Biskupské léno držela Machna z Wolfsberka a šlo zřejmě o její uvedení na cestu poslušnosti. K tvrzi patřily silné zdi znatelné zřetelně z půdorysu. V severním křídle to byla snad věžovitá stavba, kterou nechal zbořit hrabě Mořic Saint Genois d´Harnoncourt až při obnově po požáru z roku 1869. O

Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, M.Plaček, Libri 1996 , jps7, redakce, 24.3. 2004