Hrady.cz
Pozůstatky zaniklé tvrze ve sklepě bývalé fary. Je zde portál s erbem Mikuláše Kuleho z Chotče, který tvrz r. 1562 postavil. Do r. 1592 byla v držení místních vladyků, r. 1644 koupena Pavlány a r. 1750 přestavěna na barokní zámeček. Od r. 1789 farní budovou. V 19. stol. přestavěna do dnešní podoby.
Choteč
Pohled od jihu
Graficke pismenko Vedle kostela sv. Mikuláše v obci Choteč se nachází podsklepená budova fary. Ta je pravděpodobně v soukromém vlastnictví a tudíž nepřístupná. Působí však velice zanedbaně. Ve sklepě popisovaného objektu se nachází druhotně osazené nadpraží portálu s erbem Mikuláše Kuleho z Chotče a s nápisem o stavbě tvrze z r. 1562. Roku 1750 byla zdejší tvrz přestavěna na zámek a potom v několika etapách adaptována na faru.
V současnosti je zřejmě jediným viditelným pozůstatkem po tvrzi, kterou po téměř celou dobu mezi léty 1357 - 1592 drželi místní vladykové, zmiňovaná část portálu.
Lit.: např. Ilustrovaná encyklopedie českých tvrzí I., (1997)
M. Merkl 2004, 15.3. 2004

Choteč
    Tři hodiny jihozápadně od Prahy jest ves Choteč, v níž tvrz již od starých dob stávala. Zbytky její spatřovaly se ještě r. 1840. Kdy ves tato založena byla, lze dobře z paměti poznati. Roku 1186 připomíná se tu toliko potok Choteč. Později objevuje se krajina ta v držení kláštera Plasského. Od kláštera najal si les zdejší r. 1301 Eliáš z Tuchoměřic do svého a Markéty manželky své života, tak aby tu mohl mlýny dvůr a dům postaviti. Roku 1327

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 18.3. 2017

zaniklý