V pozadí budova kasáren s kostelem sv. Josefa
Graficke pismenko Jedno z nejcennějších archeologických nalezišť Prahy za budovou kasáren na Náměstí Republiky bylo bylo po pečlivém zdokumentování ještě pečlivěji vybagrováno. Jedinečnost zdejšího místa spočívala jednak v jeho značné rozloze, ale také v jeho zachovalosti. Narozdíl od většiny míst v hlavním městě tato lokalita bývalých kapucínských zahrad nebyla tolik "přeorávána" stavební činností. Obrovské množství nálezů se bude zpracovávat ještě mnoho let.

Dnes zde vrcholí přípravy na výstavbu podzemních garáží a nového megalomanského obchodního centra firmy European Property Development.

historie

Kdyby se archeologové "zakopali" na Staroměstském náměstí, vypadalo by to podobně. Koneckonců - jak sami říkají - mají i takové takřka posvátné pocity. Na náměstí Republiky, v samém centru Prahy, se v současné době odehrává archeologický výzkum, který nemá obdoby. Patří k nejrozsáhlejším, jaké kdy byly v městském historickém jádru nejen na území Čech, ale i v prostoru celé střední Evropy realizovány. A to co se týká velikosti zkoumané plochy

Irena Jirků, MF Dnes z 30.8.2003, str. 07, 7.3. 2004

zaniklý