Hrady.cz
Zřícenina hradu z přel. 14.–15. stol. R. 1405 majitelem Ješík z Popovce, poté Petr Zmrzlík ze Svojšína. Za husit. válek Hynek Krušina z Lichtemburka, poté Hertvík z Rušínova. Od r. 1455 Trčkové z Lípy, kteří ho výrazně přestavěli. R. 1499 opuštěn.
Jižní bašta v čele hradu
© Roman Řezáč 04/2005
Graficke pismenko Nad Sečskou přehradní nádrží je možné nalézt romantické, rozlehlé zříceniny hradu, jehož věž se tyčí na skále nad vodní hladinou. Na protější skále nad silnicí je možné nalézt skromné zbytky malého hrádku.
28.5. 2002

historie

Hrad Oheb stával na skalnatém ostrohu nad dnešní Sečskou vodní nádrži. Návrší, na němž později vznikl hrad a na jehož úpatí vytváří řeka Chrudimka mohutný oblouk (Oheb), se poprvé pod názvem Oheb připomíná v r. 1315 jako majetek vilémovského kláštera. Opat tohoto kláštera jej tehdy dal do zástavy majitelům nedalekého Vildštejna Hrabišovi z Paběnic a jeho manželce pod podmínkou, že Hrabiše nepostaví na Ohebu hrad nebo tvrz. V opačném případě mělo

Hrad vznikl na přelomu 14. a 15. století, kdy jej založil patrně Ješík z Popovce. Za husitských válek se nacházel v rukách husitských hejtmanů Hynka Krušiny z Lichtenburka a poté Hertvíka z Rušínova. Od roku 1455 byli majiteli hradu Trčkové z Lípy. Ti ho výrazně přestavěli, avšak záhy o něj ztratili zájem a již roku 1499 byl opuštěn.
    Marie Šustrová, 1.6. 2007

Pardubický kraj