zámek Kunčice nad Ostravicí

Velké Kunčice, Ostrava - Kunčice
Zřícenina významného zámku vystavěného v letech 1630 – 1634 majitelkou panství Evou Čelovnou z Čechovic. Dnešní klasicistní podobu získal v 18. století a v první polovině 19. století. V roce 1999 vyhořel a od té doby se proměnil v ruinu.
celkový pohled na zbořeniště zámku
© Jan P. Štěpánek 02/2014
Graficke pismenko Kunčický skvost, klasicistní zámek, dnes leží přímo u hlavního tahu z Vratimova do Ostravy. Byl vystavěn v letech 1630 – 1634 majitelkou panství Evou Čelovnou z Čechovic. Dnešní klasicistní podobu získal v 18. století a v první polovině 19. století. Zámek dnes působí spíše jako zřícenina, která je ponechána jen svému osudu.Částečně jsou zachovány klasicistní omítky, ale i ty mizí před očima. Zámek má mohutnou čtvercovou patrovou dispozici s nádvořím a čelním representačním risalitem. Místnosti v přízemí jsou klenuté, patro plochostropé. Zámek měl do požáru v lednu 1999 vysokou mansardovou střechu. Dnes je střecha shořelá i se ...

Nástin stavební historie kunčického zámku
    Zámek je čtyřkřídlá patrová stavba, křídla se zazdívanými pilířovými arkádami po celém obvodu svírají nádvoří. Byla výškově jednotná, s mansardovou střechou. Do nádvoří vedou dva průjezdy - reprezentační z jihu a obslužný ze severu. Jižní vjezd je zdůrazněn rizalitem. Rizalit taky člení reprezentační východní křídlo a v patře jej vyplňuje velký sál. Hospodářské zázemí tvořil nedaleký hospodářský dvůr, spolu s druhým dvorem Karlovcem, který byl

Marek Weissbrod, 19.3. 2004
    Článek MF Dnes k zámku-únor 2005
    Ostrava Kunčice - Dnes už nikdo nezjistí, zda byl před pěti lety zapálen zámek v Ostravě-Kunčicích u silničního tahu na Vratimov úmyslně. Prý to byli bezdomovci. Zub času ale vykonal na odkryté zřícenině své. Zbytky okenních rámů bez skel visí jen na čestné slovo. V místech, kde byla před požárem střecha, se už jen tyčí pět vysokých, ale nahlodaných komínů. Sníh teď v zimě zakrývá největší spoušť, pohled na zchátralé klenby s narušenou statikou

MF Dnes, Petr Kudela, 21.2. 2005
    Popis zámku Kunčice
    Popis zachycuje stav zámku k roku 1990, kdy zde ještě byla dochována většina původních stavebních konstrukcí a prvků, zároveň už ale byla zámecká dispozice narušena účelovými úpravami 2. poloviny 20. století. Stav roku 1990 je díky stavebně-historickému průzkumu PhDr. Zuzany Břízové (pozn. 1) dobře zdokumentován. Popisovat k současnému stavu by nebylo praktické, neboť po celkovém požáru v roce 1999 zůstala stát jen část převážně jen zděných

WEISSBROD, Marek. Zanikající zámky Moravskoslezského kraje. Doprovodný text ke studijní výstavě Zanikající zámky Moravskoslezského kraje, která v Muzeu Beskyd proběhla od 7. 11. 2005 do 8. 1. 2006. Frýdek-Místek: Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, příspěvková o, 6.3. 2006

Časová osa

1630 - 1634
    Zámeky byl vystavěn majitelkou panství Evou Čelovnou z Čechovic.
    v polovině 19. století
    Zámek byl přestavěn klasicistně.
    leden 1999
    Požár zničil vysokou mansardovou střechu.
    2003
    Část zámku byla nezákonně pobořena, aby zdi nemohly ohrozit projíždějící automobily ve své blízkosti.
    Demolice zámku.

zaniklý