Hrady.cz
Zříceniny got. hradu na protáhlém vrcholovém hřebeni (704 m). Založen kolem r. 1365 Bočkem z Kunštátu. Patrně nebyl nikdy dokončen a v průběhu husitských válek byl opuštěn. Zachováno torzo hradby a válcové věže.
Obřany - pohled na zříceninu hradu od jihu
Graficke pismenko Hrad Obřany stával asi 5–7 km od obce Chvalčov u Bystřice pod Hostýnem. Dochovalo obvodové zdivo s okrouhlou věží. Jedná se o jeden z nejvýše umístěný moravský hrad.
1.11. 2002

turistické

Zřícenina hradu na 704 m vysokém kopci 5,5 km jihovýchodně od centra Bystřice pod Hostýnem a 2,5 km východně od poutního místa na Hostýně. Jedná se o druhý nejvýše položený hrad Moravy. Hrad Obřany má velmi netypický protáhlý a úzký tvar, který je dán přizpůsobením dispozice tvaru vrcholového hřebene. Z hradu, na kterém se žilo asi pouze jen sto let, se mnoho nedochovalo. Rozměry dispozice dávají tušit pouze výrazné terénní náznaky a pak

Historie hradu Obřany
    Hrad Obřany byl založen patrně někdy před rokem 1365 Bočkem z Kunštátu a Poděbrad, pradědem krále Jiřího z Poděbrad. Název Obřany hrad získal podle zaniklého rodového hradu u Brna. Boček však hrad vystavěl bez svolení moravského markraběte Jana Jindřicha, který se obrátil na bratra, císaře Karla IV., aby prosadil demolici Obřan. Karel IV. opravdu roku 1366 nařídil zboření hradu, avšak došlo patrně jen k zastavení prací na stavbě. Nedokončený

Jan P. Štěpánek podle M. Plaček : Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 1996, 9.10. 2007

popis

Hrad Obřany má tvar velmi přizpůsobený úzkému a protáhlému vrcholovému hřebeni. Na západním pólu dispozice stojí pozůstatky okrouhlé strážní věžice a na opačném, východním, se rýsují terénní náznaky rozměrného paláce. Hradní válcová věž stojí na nejvíce chráněném místě s širokým výhledem na Hostýn a do údolí říčky Bystřice. K přístupové straně na jihu se hrad otáčel rozepjatým obloukem své dispozice. Na této jižní straně hradu se nacházejí

Jan P. Štěpánek s využitím M. Plaček : Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 1996, 9.10. 2007

Zlínský kraj
     Kroměříž  (KM)