Hrady.cz
První zmínka o kostele sv. Michaela Archanděla je z r. 1222. Dříve stál na dnes již zaniklém hřbitově. U kostela stojí dřevěná barokní zvonička ze 17.st, se zvonem z r. 1482. Na okolním pozemku se z dřívějších dob zachovalo několik náhrobků. Nynější novorománský vzhled pochází z 2. poloviny 19. st.
Jižní průčelí
prostor je zde poněkud stísněný, omluvte kompozici fotografie
Graficke pismenko Jednoduchá, zato působivá stavba z 13. století dříve stojící na dnes již zaniklém hřbitově, se dnes spíše nenápadně krčí pod mohutným cihlovým tělem bastionové pevnosti Vyšehrad. Při průchodu výstižně znějící ulice Pod Vyšehradem vás ale jako první zaujme spíše dřevěná barokní zvonička stojící při chrámu na kamenné podezdívce. Na vcelku těsném okolním pozemku se z dřívějších dob zachovalo několikero zajímavých náhrobků.

Nynější novorománský vzhled pochází z druhé poloviny 19. století.

historie

První zmínka o kostele sv. Michaela Archanděla je z roku 1222, kdy je uveden jako majetek Vyšehradské kapituly. Od roku 1856 je farním kostelem. V kostele je nad oltářem obraz znázorňující archanděla Michaela v boji s padlým andělem. Kolem kostela byl od roku 1683 až do roku 1885 hřbitov. Při kostele stojí zvonička postavená v 17. století, ve které visí historický zvon, ulitý v roce 1482 neznámým zvonařem ke cti Matky Boží a Všech svatých. V

Praha 4-Podolí