Hrady.cz
Zaniklá tvrz je prvně zmiňována v pramenech r. 1352. Postavil ji snad Fridlin Janův Velflovic, který vlastnil do r. 1357 zdejší dva dvory. Tvrz později často měnila majitele. R. 1470 byla vesnice vypálena Uhry, tvrz snad ještě opravena majitelem Prokopem z Bříště, r. 1508 je již uváděna jako pustá.
Dům čp. 12 ve Smírné ulici, jižní průčelí
údajně vestavěn do zdiva (příp. ze zdiva) tvrze
Graficke pismenko O vzhledu tvrze v Praze Dubečku nevíme nic. Srovnáme-li okolní stavby (půdorys tvrze Litožnice a hlavně Královice) můžeme předpokládat věžovitou stavbu na čtvercovém půdorysu o hraně asi 10m. Jisté je to, že stávala při jednolodním kostelíku Sv. Petra – ten si můžete prohlídnout dodnes. Dá se očekávat, že byla chráněna vodním příkopem - u paty vyvýšené plochy dnes téměř zaniklého tvrziště protéká potok, na kterém byl nedaleko vystavěn v současné době již neexistující rybník. Bližší informace by mohl přinést pouze případný archeologický průzkum v určené lokalitě (viz. níže). Dubeček (příp. též Malý Dubeč či Dubček) s tvrzí je prvně zmiňován r. 1352. ...

turistické

V literatuře je uváděno, že tvrz stávala severně od kostela. V 19. století byly patrné ve středu osady dosti značné její zbytky , kterých bylo použito jako stavebního materiálu. Heber uvádí, že tvrziště mělo obvod minimálně 120 kroků to jest asi 90 metrů což představuje průměr kolem 30-ti metrů. Obyvatelé pokládali tyto zbytky omylem za trosky kláštera. K omylu zavdala podnět dávka kterou obyvatelé osady byli povinni odváděti ženskému

(ecce) prameny: F. A. Heber, Böhmens Burgen, Vesten und Bergschllöser I, Prag 1843 - 1849, str.219, V. Mík, Kronika městečka Dubče, Praha 1932, str. 42, 9.8. 2005

Ves Dubeček
    Původně zvaná Malý Dubeč nebo Dubček byla do konce 15. století samostatnou obcí potom připojena k Dubči. Byla založena na nevysoké ostrožně rozkládající se proti skalnatému návrší, které obtéká Říčanský potok. Návrší nyní nazývané Rohožník nebo Skála bylo osídleno již dříve, svědčí o tom nálezy od mladší doby kamenné až po ojedinělé nálezy doby hradištní. Dobu vzniku vsi na protějším břehu nelze za současných vědomostí přesně určit. Je

není známo
    Praha 10-Dubeč