Hrady.cz
Zámek Beesů z Chrostiny vystavěný snad na místě tvrze z 15. stol. v l. 1736-1753 v barok. slohu. Ve 30. či 40. letech 19. stol. přestavěn empírově dle projektu J. Kornhäusela. Poslední přestavba v r. 1899. Od poloviny 20. století chátrá.
zahradní průčelí zámku
© Jan P. Štěpánek 10/2013
Graficke pismenko Zámeček je dobře viditelný od cesty z Frýdku do Třince. Z dálky vypadá zámek uprostřed parku idylicky, ale při bližším pohledu je jasné, že zámek je již dlouhou dobu neobývaný a bez údržby. Stav je dost otřesný. Interiér je úplně vybydlený a v dezolátním stavu. Avšak rekonstrukce je doposud velmi reálná a nehrozí mu takové nebezpečí rozpadu jako blízké Ropici. V hrozném stavu je i přilehlý park.

Záchrana zámku?
    Počátkem července 2014 se u zámku objevili španělští dělníci a zřejmě započnou práce vedoucí k zajištění budovy a snad i k celkové rekonstrukci. Další zimu by už některé zdivo nemuselo přečkat... Situaci budu nadále bedlivě sledovat.
    Tomáš Peterek , 6.7. 2014
    Zámek Hnojník je na prodej
    Půl roku po zahájení oprav hnojnického zámku nabízí jeho současný majitel objekt k prodeji. Venkovní fasáda září novotou, ještě aby se našel solventní kupec s jasným záměrem využití celého zámeckého areálu. Jak vypadá zámek dnes (koncem roku 2014) se podívejte do fotogalerie.
    Tomáš Peterek , 26.12. 2014

Stavební vývoj zámku Hnojník
    V souvislosti se starou obchodní stezkou v Hnojníku snad v 15. století vzniklo zřejmě opevněné šlechtické sídlo. První indicie je z roku 1445, kdy je jmenován Stašek z Hnojníka. V 15. století bylo ještě několik majitelů s tímto přídomkem. V 16. století držel Hnojník Václav Pelhřim z Třanovic, který „...se stal v roce 1565 hejtmanem knížectví těšínského. Není vyloučeno, že mohl usilovat o přestavbu tvrze v Hnojníku, právě kvůli větší

WEISSBROD, Marek. Zanikající zámky Moravskoslezského kraje. Doprovodný text ke studijní výstavě Zanikající zámky Moravskoslezského kraje, která v Muzeu Beskyd proběhla od 7. 11. 2005 do 8. 1. 2006. Frýdek-Místek: Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, příspěvková o, 1.3. 2004
    Popis zámku Hnojník
    Zámek je umístěn na mírném návrší uprostřed obce. Je obklopen přírodně krajinářským parkem z 1. pol. 19. století, ve kterém se nacházela sochařská výzdoba. Zámek je obdélná dvoupatrová budova s plochou střechou, která je svými delšími stranami natočena k jihu a severu a svými kratšími k západu a východu. Na všech čtyřech fasádách zámku je v přízemí plochá bosáž, která je od patra oddělena kordonovou (mezipatrovou) římsou. První a druhé patro

WEISSBROD, Marek. Zanikající zámky Moravskoslezského kraje. Doprovodný text ke studijní výstavě Zanikající zámky Moravskoslezského kraje, která v Muzeu Beskyd proběhla od 7. 11. 2005 do 8. 1. 2006. Frýdek-Místek: Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, příspěvková o, 6.3. 2006
    Zámek získal nového majitele a schyluje se k celkové opravě.
    Velká změna v osudu hnojnického zámku se stala v tomto roce 2008. Českotěšínská společnost AAron House s.r.o. se rozhodla zakoupit chátrající objekt od Pozemkového fondu a investovat do jeho celkové rekonstrukce. Prozatím vše nasvědčuje tomu, že se nebude jednat o jednoho z dalších majitelů spekulujících se zámkem, ale že zámek skutečně nabyde své původní krásy. Nový majitel se ihned vrhl do příprav na rekonstrukci. Nechal interiér zámku

Frýdek-Místek  (FM)

Další zámky v okolí