Hrady.cz
Kulatá věž, 56 m. Považována za věž kostelní, vybud. jako součást raně gotického chrámu. R. 1592 vyobrazena téměř v souč. podobě. Pro svůj tvar nemá v Čechách obdoby a o jejím smyslu se vedou spory. Zajímavost: Odchyluje se od své osy o 60 cm.
© Luděk Pitter 07/2004
Graficke pismenko Samotná věž má nejasný původ - domněnky směřovaly ke kostelní věži. Což je poněkud sporné, v Čechách bychom asi marně hledali kostel s takto válcovitou věží. Měří úctyhodných 56 metrů a poněkud se odchyluje od své osy - o celých 70 cm! Byla totiž vystavěna na mělkých základech. Průměr dosahuje 8 metrů, šířka zdiva více než 2,5m. Je to dvanáctipatrová dáma, která je dnes přístupná veřejnosti.

věž
     Domažlice  (DO)