Hrady.cz
Zřícenina hradu Václava IV. z l. 1411–12. Krátce jeho smrti r. 1421 hrad dobyt a vypálen husity. V 19. st. poškozen lomem, r. 1881 stržen majitelem panství. Dochovány zdi paláce, bran, příkop a terénní zbytky budov a husitského obléhacího tábora.
Nový hrad u Kunratic po rekonstrukci 28.09.2013
Graficke pismenko V Kunratickém lese nedaleko zastávky autobusu Zelené domky, který odjíždí z Kačerova, po modré turistické značce je možno nalézt zříceniny hradu. Jak jsem si všiml, přímo přes hrad se pořádají běžecké závody (podzimní Velká kunratická).
Vlky, 28.5. 2002

historie

Založení hradu se uvádí v l. 1411–1412 králem Vácslavem IV., který zde od jeho dokončení pobýval. Po jeho smrti byl hrad obléhán Pražany, dobyt a vypálen a od té doby chátral. Ještě v roce 1881 dosahoval výška zdí místy 5 m, byly však z bezpečnostních důvodů pobořeny.
    28.5. 2002
    Když v r. 1407 koupil král Václav IV. od dědiců Prokopa Olbramovice ves Kunratice, učinil tak nepochybně s úmyslem postavit si na tomto území lovecký hrad, který by mu současně sloužil jako opevněné venkovské sídlo v blízkosti Prahy a nahradil jeho málo bezpečnou vodní tvrz v Záběhlicích. V r. 1411 se započalo se stavbou hradu na protáhlém ostrohu zalesněné břidličnaté skály, vzdáleném asi jeden kilometr severozápadně od vsi Kunratic. Ostroh byl

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, Nakladatelství Svoboda, Praha 1988, 22.1. 2004

Praha 4-Kunratice