Hrady.cz
Tvrz za Vlků z Kvítkova koncem 16. stol. renesančně přestavěna. Stavební úpravy pokračovaly za Jana Baltazara Clary koncem 17.stol. a v první polovině 19. stol. za Veithů získal zámek klasicistní vzhled. V letech 1970–1976 došlo k jeho rekonstrukci.
Graficke pismenko Obec Snědovice neleží na žádném hlavním tahu. Od silnice Litoměřice - Štětí je vzdálena asi 8,5 km. Ve Snědovicích je k vidění zámek přestavěný z původní tvrze. Dnešní klasicistní vzhled zámku je z přestavby z první poloviny 19. stol., kdy byly postaveny i okolní hospodářské budovy a založen park. Od roku 1945 je zámek v majetku státu a dnes v něm sídlí Ústav sociální péče pro tělesně postižené dospělé.

historie

Podle některých autorů je již od roku 1350 ve Snědovicích připomínána tvrz. Tvrz snad vybudoval Pavel z Čakovic. Podle jiných autorů je tvrz mladší. Ke konci 16. stol. se statek s tvrzí stal majetkem Vlků z Kvítkova. Snad za Bedřicha Vlka či spíše později za Jana Vlka došlo k renesanční přestavbě původní gotické tvrze. Renesanční přestavba byla potvrzena na základě odkrytí renesančního malovaného stropu při rekonstrukci v letech 1970-76. V 17.

L.P. (Vlček P., Ilustrovaná encyklopedie Českých zámků, Libri, 2001), 28.2. 2004

popis

Vlastní zámek je čtyřkřídlá jedno a dvoupatrová budova s uzavřeným prostorným nádvořím. Budova má na západní křídle dvě věžovité nárožní nástavby a je obklopena parkem. V hlavním průčelí kamenný portál s bosovaným ostěním a rozeklaným štítem. Zámecké hlavní průčelí tvořené jižním křídlem je členěno vysokými pilastry. Jižní a částečně severní křídlo s prosklenými arkádami v nádvorní části.
    L.P. (Kolektiv autorů, Umělecké památky Čech 3, [P/Š], Academia), 7.12. 2006

Litoměřice  (LT)