Hrady.cz
Hrad byl postaven ve 14. stol. Václavem IV. byl zastaven pánům z Boskovic, v jejich majetku byl do r. 1597, kdy byl zděděn Lichtejštejny. R. 1470 dobyt vojsky M. Korvína. Obnoven r. 1493 bratry Černohorskými z Boskovic. R. 1645 dobyt Švédy, poté částečně opraven. Od r. 1990 postupně rekonstruován.
Graficke pismenko Velmi romatické a hezké místečko. Člověk si může připadat jako ve středověku, pokud trochu popustí uzdu své fantazii a nechá se unést kulisami okolo sebe.
28.5. 2002

historie

Nový hrad (Ronov), jehož zříceniny leží v katastru obce Olomučany, byl původně zeměpanským hradem. Vybudován byl ve 14. století, aby střežil strategickou cestu z Brna blanenským údolím; kolem hradu se vytvořilo rozsáhlé panství. Na počátku husitských válek zastavil král Václav IV. Nový hrad pánům z Boskovic, v jejichž držení zůstal až do vymření rodu v r. 1597; pak jej zdědili Lichtenštejnové. V r. 1470 dobylo Nový hrad vojsko uherského krále

Od roku 1990 je hrad postupně rekonstruován do pseudogotické podoby z doby největšího rozkvětu hradu v 15. stol., se všemi věžemi a obrannými prvky (brána, padací most). Kompletně byl již obnoven hradní palác, dokončena dostavba schodišťové věže, kompletně zrekonstruována strážní věž, předbraní. Průběžně probíhají práce na interiérech a ubytovacích prostorách. Další obnova se týká dostavění obranné věže (2. patro - rytířský sál, 3. patro -

Pověsti z Nového Hradu
    K Novému hradu se váže několik pověstí. Jedna z nich vypráví o zlé hradní paní, která nechala ze žárlivosti popravit krásnou dívku na nedalekém místě zvaném Kolohnát. Za to byla potrestána a zemřela hrůzou, když ji navštívil duch umučené dívky. Nejznámnější příběh, který má reálný základ, říká, že dobytí hradu v roce 1645 umožnil Švédům jistý Vavřinec Vokoun z Olomučan, který jim ukázal tajnou stezku ke hradu. Švédové nic netušící obránce hradu

Jan Celý, 8.10. 2004

Rezervace, Suvenýry, Parkoviště, Restaurace, Občerstvení, Rodiny s dětmi, WC, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Pronájem prostor, Samostatné prohlídky
     Blansko  (BK)
    Olomučany