Hrady.cz
Klášter z poč. 14. stol. s fragmenty starších staveb – románského dvorce a templářské komendy. Na poč. 17.stol. pozdně renesanční úprava, v druhé pol. 17. stol. barokní úpravy G. D. Orsiho. Zrušen 1782. Řada úprav v 19. a 20. stol.
Graficke pismenko Kostel byl vystavěn kolem dvacátých let 14. stol, jde o poměrně atypickou cihlovou stavbu o jedné lodi. Stojí obklopen budovami bývalého kláštera dominikánek, proto není snadné pořídit foto - tento pohled poskytuje ulice Liliová. Pod podlahou byly nalezeny zbytky starší románské rotundy, která zde dříve stávala. Později k ní byl přistavěn kostel sv. Vavřince a sloužila pouze jako jeho kněžiště. Tento chrám byl zrušen roku 1313. Dnešní sv. Anna se může pyšnit např. zvláštními gotickými krovy, ale i tím, že zde byl roku 1553 pohřben kronikář Václav Hájek z Libočan. Roku 1870 byla poškozené stavbě zbořena průčelní věž a klenby. Místy se zachovaly ještě původní gotické malby - obrazy ze života Kristova. Roh Liliové a uličky ke kostelu zdobí zajímavý patník s "lidskou tváří".

historie

Na místě kláštera stával románský dvorec s rotundou sv. Vavřince. Po roce1230 koupili městiště templáři, k rotundě dostavěli loď a u kostelíku vystavěli svoji komendu. V roce 1313, krátce po zrušení templářského řádu, zakoupily objekt dominikánky. Ty v sousedství komendy začaly budovat nový kostel sv. Anny. Zároveň rozšířily komendu do podoby gotického kláštera. V 15. a 16. století nedocházelo v objektu k výrazným stavebním zásahům a teprve na

popis

Areál kláštera byl velmi rozsáhlý, skládal se z řady budov. Ve východní části areálu se ve sklepení zachovaly fragmenty románské templářské komendy. Konvent má podobu dvoupatrové budovy s úzkým obdélným dvorem. Tři zadní křídla svírající lichoběžný rajský dvůr, ve kterém se dochovaly fragmenty gotických arkád ambitů. Socha sv. Vavřince nad branou do náměstí je od J. A. Quittainera a byla vytvořena kolem roku 1750. V objektu se dochovalo několik

klášter
    Praha 1-Staré Město
    Další kláštery
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Praha 1-Staré Město

obce Praha 1-Staré Město.

Restaurování maleb kostela sv. Anny - fa.Tradice
    Podrobná dokumentace restaurování původních historických maleb v kostele sv Anny na Starém městě v Praze.
    vložit odkaz