Hrady.cz
Piaristická kolej a gymnasium s kostelem sv. Kříže byly postaveny na místě starších objektů v letech 1758-1824. Vzdělávacím institucím sloužily i po odchodu řádu z Prahy v 70. letech 19. století, kdy se uvažovalo s demolicí kostela.
Graficke pismenko Tato nepříliš výrazná jednolodní stavba Na Příkopě se strohým vybavením pochází z let 1816 - 1824. V čele objektu je dvojice mohutných jonských sloupů. Měla fci školního kostela piaristů.

turistické

Kopie Turínského plátna. Na východní stěně monumentálního interéru kostelní lodi empírového kostela se nachází fotografická kopie vzácné relikvie tzv. Turínského plátna. Jeho originál je umístěn v samostatné kapli v italském Turíně a jedná se o část plátna do nějž bylo zabaleno tělo Ježíše Krista před uložením do hrobu. Na plátně zůstala otištěna podoba osoby - údajný obraz tváře a těla Ježíšova. Je to myslím jediné místo v čechách, kde lze

(ecce), 18.9. 2005

Piaristé
    Řád piaristů vznikl na konci 16.století v Itálii, kde se vyvinul z původně školského bratrstva svatého Jana Kalasantského. V 17. a 18. století se řád rozšířil po celé střední Evropě a piaristické domy byly založeny i v českých zemích. Hlavním posláním členů řádu vedle veřejné dobročinnosti i výuka mládeže na školách všech stupňů. Po zrušení jezuitského řádu v roce 1773 se stal řád jedním z nejvýznamnějších aktérů vzdělávání u nás. Na toto místo

klášter
    Praha 1-Nové Město