Hrady.cz
Zaniklý hrad. Postaven na přel. 13. a 14. stol. Vznikl jako jedna z mnoha pohraničních pevnůstek na ochranu brodů řeky Ostravice mezi moravským územím olomouckého arcibiskupa a slezským Těšínským knížectvím. Byl zřejmě již na poč. 15. stol. opuštěn.
Celkový pohled
© Luděk Pitter 12/2007
Graficke pismenko Velmi dobře dochované terénní pozůstatky drobného středověkého sídla - hrádku - v poloze zvané Zimník, v místní částí Frýdlantu nad Ostravicí - Nové Dědině. Na hrádku se nedochoval žádny pozůstatek zdiva, protože důležitou roli hrálo dřevo. Samotný masiv jádra a okolní příkop s valem je však velmi dobře zachován. Samotné jádro tvoří velmi malý kruhový prostor cca 15m na 15m s klesajícím výběžkem k východu. Odtud vedl přes příkop most k předhradí. Dnes rozoranému poli a protlému asfaltkou. Hrad je od plochy polí na severu oddělen hlubokým příkopem. Z plochy pole na severu vybíhají kolem hrádku na východě a západě valy až k potoku, ...

turistické

AKTUALITA: v červnu 2004 začalo v místě hrádku kácení stromů. Původně jsem myslel, že jde pouze o průklest a zviditelnění, ale brzo jsem se přesvědčil, že o tohle nejde. Město Frýdlant tady začalo bagrovat a pokládat plynové potrubí. Bylo naštěstí vedeno příkopem, ale bylo zničeno i čelo přístupového krčku k jádru a protější strana příkopu. Město Frýdlant i přes varování, že jde o historickou památku ohlasy ignoruje a nereaguje.

Historie novoveského hrádku na Zimníku
    Novoveský hrádek vznikl jako jedna z mnoha pohraničních pevnůstek chránících brody přes řeku Ostravici mezi moravskými územími olomouckého arcibiskupa a slezským Těšínským knížectvím. Vznik hrádku se odhaduje do přelomu 13.a 14. století stejně jako blízký Lubenský hrádek v poloze Zámčiska. Hrádek ale patrně neměl dlouhé trvání a zřejmě již na počátku 15.století byl opuštěn. Objevila se dokonce doměnka, že byl sídlem jednoho z rádců těšínských

Frýdek-Místek  (FM)
    Nová Ves