Hrady.cz
Dům postavil před rokem 1564 A. Balli pro rodinu Divišovských. Později majetkem královského rychtáře, od roku 1650 deskový, opatřen nápisem Salva guardia. Od roku 1726 v majetku obce, po roce 1850 sídlo městského úřadu. Později hotel.
Graficke pismenko Jedná se o jeden z nejvýznamnějších renesančních domů, který si můžete na náměstí v Litoměřicích prohlédnout. Byl postaven v 16. stol. Nese destičku s nápisem „SALVA GUARDA“ čestná stráž, což znamenalo, že dům byl pod ochranou panovníka. Dnes je zde restaurace a výstavní síň.
21.2. 2004

Dům U černého orla, Divišovský, Králův hrádek v Litoměřicích
    Rozlehlý palácový dům, vystupující z jižní fronty náměstí, postavil pro rodinu Divišovských před rokem 1564 Ambrož Balli, řečený Vlach, významný italský stavitel, působící několik desetiletí v Litoměřicích. Později jej získal královský rychtář Šimon Petr Oulík z Třebnic, kterému jej císař roku 1628 osvobodil od daně a zapsal do zemských desek. Od roku 1650 se dům nazýval Královým hrádkem a byl opatřen deskou s ochranným nápisem Salva guardia,

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 3, 23.11. 2008

Litoměřice  (LT)