Hrady.cz
Nad původním kostelem vznikla 1654–1731 mohutná kolej a kostel Zvěstování Panny Marie podle projektu obou Broggiů. Jesuitům sloužila do 1773, pak kněžský seminář, strojně početní stanice ČSD a sídlo stavební firmy. Kostel patří zdejší galerii.
Graficke pismenko Bývalý jezuitský kostel Zvěstování Panny Marie je první památkou, kterou uvidíte, když přijíždíte do Litoměřic po Tyršovo mostu, jediném přes řeku Labe. Kostel najdete na konci Jezuitské ulice, když půjdete z náměstí kolem kostela Všech svatých.
Je to mohutná barokní stavba se dvěma věžemi v průčelí, v interiéru chrámu jsou monumentální fresky připisované J. Hiebelovi. Od roku 1992 je zde umístěna expozice - Mezinárodní výtvarné sympozium "Otevřený dialog".
21.2. 2004

historie

Stavba kostela byla zahájena v roce 1701, stavitelem byl Giulio Broggio (1648-1703) ve stavbě pokračoval i jeho syn Octavio (Oktavian) Broggio (1670-1742) a stavba byla dokončena v roce 1731. Kostel byl postaven pro jezuitský řád. Po církevní reformě, kdy byl jezuitský řád zrušen (1773), zde byl zřízen sklad pivovaru. Naproti přes ulici stojící budova je bývalá jezuitská rezidence. Když v roce 1810 začala být tato budova znovu využívána jako

21.2. 2004
    Předchůdcem dnešního areálu byl křižovnický špitál, vzniklý na předmostí labského mostu v polovině 13. století u kostela Panny Marie. Ten byl zřejmě součástí dvorce později blahoslaveného Hroznaty v předpolí pozdějšího královského města. Od husitských válek kostel i špitál spravovalo město, po roce 1549 zde sídlila latinská škola. Po příchodu jezuitů do Litoměřic roku 1629 jim starý kostel a škola posloužily za provizorní působiště. Po skončení

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 3, 23.11. 2008

klášter