Hrady.cz
Na západní straně Dómského náměstí stojí budova kapitulní konsistoře, postavená 1735–8 O. Broggiem jako kněžský seminář. Roku 1880 zvýšena o novobarokní patro.
Graficke pismenko Je další ze zajímavých budov na Dómském náměstí. Byla postavena v 1. polovině 18. stol.. Stavitelem byl Octavio Broggio. Původně byla určena pro kněžský seminář, ale později zde byla zřízena biskupská konzistoř. V 19 století byla zvýšena o jedno patro. Budova má bohatou štukovou výzdobu průčelí a v nástavci je socha sv. Jana Nepomuckého

Kapitula - z lat. capitulum (zdrobnělina od caput -hlava, kněžské kolegium při hlavním kostele.
Konzistoř - z lat. consistorium - rada, která pomáhala císaři (od consistere). Termínem konzistoř se v Čechách také tradičně označuje biskupská kurie.

Litoměřice  (LT)
    Litoměřice