Hrady.cz
Tvrz se poprvé uvádí r. 1466. R. 1665 již zámek, majetkem hradeckého biskupství , r. 1674 jej koupil svatojiřský klášter. Od r. 1790 řada majitelů. Zámek je jednoduchá čtyřkřídlá patrová budova.
Průčelí zámku
© Pavel Vítek 12/2005
Graficke pismenko Zámek a obec Statenice leží 8 km severozápadně od Prahy - Červeného vrchu. Obec je dostupná městskou pražskou dopravou (PID).
V okolí lze jednak navštívit Prahu a nebo zříceninu hradu Okoř, která se nachází 7 km, za obcí Noutonice. V Přední Kopanině, okrajové části Prahy, vzdálené 5 km můžeme zhlédnout románský kostel, jeden z nejstarších kostelů v Čechách, původně snad z 11. stol.
Zámek je ve velmi špatném stavu, ale současný italský majitel již zahájil jeho opravy.
12.12. 2005

historie

Ves leží v údolí Únětického potoka. První zpráva o ní pochází z r. 1227, tvrz se poprvé uvádí r. 1466. vznikla při poplužním dvoře, patřícím klášteru sv. Jiří na Pražském hradě, jemuž náležela větší část Statenic už od 13. století. V době husitské revoluce zastavil císař Zikmund část Statenic, která patřila kapitule svatovítské, Janu řečenému Sluhovi ze Statenic, část vyšehradskou a svatojiřskou s dvorem dostal od Pražanů hejtman Carda z

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, 1988, 16.8. 2004

Praha-západ  (PZ)