Hrady.cz
Místo kostela, postaveného po ustavení kapituly 1057 a několikrát přestavěného, postavil nový chrám D. Orsi. Statické problémy zabránily stavbě věží a vedly k výměně cihlové klenby za korkovou. Výjimečný celek raně barokní stavby a zařízení.
© Luděk Pitter 09/2004
Graficke pismenko Nejvýznamnější památka Litoměřic, která jistě stojí za prohlédnutí. Nachází se na Dómském náměstí, které je na stejnojmenném vrchu. Samotný Dómský vrch v dřívějších dobách nazývaný hora sv. Štěpána je místem vskutku historickým. Již v 11. stol. zde kníže Spytihněv II. založil kapitulu a románskou baziliku. Zakládací listina kapituly litoměřické je dochovaná v originále a uležena archivu. Dnešní katedrála byla postavena v letech 1663 – 1670. Jedná se o barokní jednolodní kostel. Nad vstupním portálem je nika se sochou sv. Štěpána (z r.1700), na vstupním portálu je znak biskupa Schleinitze. Po stranách portálu jsou sochy sv. Felixe a sv. Viktorina. ...
20.2. 2004

historie

Již v roce 1057 za knížete Spytihněva zde byl postaven románský kostel sv. Štěpána, který byl ve 14. stol. přestavěn ve stylu gotiky a nakonec ve 2. polovině 17. stol. zbořen. Krátce na to byla na jeho místě postavena barokní katedrála. Na stevbě se podíleli Domenico Orsi a Giulio Broggio. Katedrála byla vysvěcená r. 1681.

Litoměřice  (LT)
    Litoměřice