hrad Neuberk

Najperk, Neuberg
Hrad Neuberk založen na začátku 13. stol. R. 1395 jej zdědil Konrád Zedwitz. Věž je ze 14. stol. Hrad opakovaně poškozen jak ve 14. stol. tak v 15. stol, zcela vyhořel roku 1610. Do té doby byl hlavním střediskem panství Zedwitzů na Ašsku.
© Luděk Pitter 03/2005
Graficke pismenko Přímo ve vesničce Podhradí, 6 km severozápadně od Aše, je možné nalézt zříceniny hradu a zámku. Věž hradu je dominantou tohoto místečka.

Dnes zůstala z celého hradního areálu prakticky dochována jen věž. Tyčí se na skále téměř 30 m nad silnicí, dříve starou cestou do Saska. Je asi 22 m vysoká s obvodem okolo 19 m a až do výše 6 m je plně vyzděná. Věž není přístupná.

Hradní zříceniny jsou přístupné celoročně. Nejkrásnější jsou během léta a podzimu.
21.3. 2005

historie

Hrad Neuberk byl založen na začátku 13. stol. První zmínka je z roku 1288. Roku 1395 jej zdědil Konrád Zedwitz, manžel Hedviky z Neubergu. Věž, která se do dnes dochovala je s největší pravděpodobností ze 14. stol. Hrad byl opakovaně poškozen jak ve 14. stol. tak v 15. stol, ale vždy byl opraven. Podle některých autorů stál u hradu renesanční zámek, který sloužil k bydlení a při severním okraji areálu stával pivovar. Hrad s okolními budovami

21.3. 2005
    Nevelký, ale pevný hrad stával na skalnatém ostrohu nad Ašským potokem, zvedajícím se přímo nad vsí Podhradím, a střežil důležitou cestu z Aše do Elsteru v Sasku. V jeho čele byla hlavní věž, která se poměrně dobře zachovala dodnes. Na ni navazovaly obytné budovy, po nichž dnes zůstaly na věži pouze stopy. Kolem hradu byl ochranný příkop a na jeho jižní straně malá zahrádka. Hlavní hradní věž byla okrouhlá raně gotická hláska, postavená z

Časová osa

počátkem 13. století
    Hrad postavili švábští Najperkové nedaleko svých starých (švábských) panství v (pozdějším) Bavorsku a Sasku.
    První písemná zpráva o hradě, kdy jej císař Rudolf I. Habsburský propůjčil pánům z Plavna
    osvobozením Najperku i jejich držav od daní ve prospěch Chebu.