zámek Znojmo

Jihomoravské muzeum ve Znojmě
Zámek s velice bohatou historií byl původně hradem, který byl po r. 1748 přestavěn. Později zde byla továrna na tabák a kasárna. Roku 1865 se majitelem zámku stává město, které zde zřídilo Jihomoravské muzeum. Tomuto účelu slouží dodnes.
Graficke pismenko Místo bývalého hradiště, hradu a dnešního zámku s románskou rotundou sv. Kateřiny leží nad řekou Dyjí ve Znojmě. Toto místo rozhodně stojí za prohlídku - navštívit můžete rozlehlé historické podzemí či například dvě středověké věže.

historie

Řeka Dyje tvořila odedávna důležitou obrannou překážku proti vpádům z Rakous, a to i v období, kdy moravská hranice procházela jižněji než dnes. Původní znojemské obchodní středisko stálo v místech Hradiště 5v. Hypolita (západně od dnešního vnitřního města), které bylo velkomoravským správ ním, politickým a vojenským střediskem, důležitou křižo vatkou cest z Rakous do vnitra Moravy a dále Moravskou branou do Polska a z Podunají do Cech. V první

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004

WC, Rodiny s dětmi, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor, Svatby, Samostatné prohlídky