Hrady.cz
F. F. Gallas do r.1669 přestavěl goticko-renesanční tvrz v barokní zámek. Jan Špork v l.1674-1676 jej přestavěl na dvoupatrový obdélníkový, se třemi věžemi. V r. 1775 snížen o jedno patro, odstraněna severní věž a jižní sníženy o patro
Věže na jižní straně

popis zámku

Graficke pismenko Hořiněves leží 11 km severozápadně od Hradce Králové. Tvrz se připomíná prvně r. 1410. František Ferdinand Gallas začal s přestavbou tvrze v barokní zámek, kterou dokončil r. ještě před r. 1669. V r. 1674 prodal František Ferdinand Gallas hořiněvské panství Janu Šporkovi, který hned v l. 1674-1676 zámek znovu přestavěl. Vznikl dvoupatrový obdélníkový barokní zámek. K zámku byly přistavěny tři třípatrové věže, z nichž dvě byly připojeny k jižní straně a jedna ke straně severní. V r. 1775 byl zámek opět přestavěn. Zámek byl snížen o jedno patro, zcela byla odstraněna severní věž a jižní věže také sníženy o jedno patro. Touto ...

dějiny zámku
    První zmínka o obci pochází z roku 1238. Tvrz se připomíná prvně r. 1410, kdy hořiněvský majetek vlastnili bratři Pavlík a Prokop z Hořiněvsi. V r. 1443 Prokop tvrz prodal a majitelé se od té doby často měnili. V r. 1612 byl majitelem Jan Purkart Kordule ze Sloupna, kterému byl jeho majetek v roce 1623 pro účast na protihabsburském odboji zkonfiskován a v r. 1624 se majitelem stal Albrecht z Valdštejna. Od něho koupila zámek v r. 1625 Marie

WC, Bezbariérový, Občerstvení, Parkoviště, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol
    tvrz přestavěná na zámek