Hrady.cz
Klášter založil Maxmilián František Felix, hrabě Morzin r.1705. Dostavěn i s klášterním kostelem v r.1725. Současným majitelem je Správa KRNAP a slouží k muzejním účelům. Klášterní kostel není běžně přístupný, je ale využíván jako koncertní síň.
Augustiniánský klášter ve Vrchlabí
Průčelí kláštera
© Pavel Vítek 04/2007
Graficke pismenko Město Vrchlabí je branou do našeho nejvyššího pohoří, Krkonoš. Leží na hlavní silnici do jednoho z krkonošských center, Špindlerova mlýna. Dostupné je jak po železnici, tak autobusovou dopravou z celé řady míst v Česku.
Město kromě krkonošského zázemí poskytuje celou řadu turisticky zajímavých míst.
Bývalý klášter Augustiniánů leží v centru historického města. Jsou v něm umístěny expozice Krkonošského muzea. Jedna expozice je „Člověk a hory – stálá expozice o historii osídlení Krkonoš“. Druhá expozice má téma „Kámen a život – stálá ekologická expozice“. Pro veřejnost jsou přístupné v návštěvních hodinách.

historie

Klášter je významnou barokní památkou města. Založil jej v roce 1705 Maxmilián František Felix, hrabě Morzin a po jeho smrti pokračoval ve stavbě jeho bratr Václav. Morzinové měli dlouhodobý vztah k poustevnické řeholi sv. Augustina. Klášter v barokním stylu vystavěl rakouský stavitel Matyáš Auer. Základní kámen ke stavbě klášterního kostela sv. Augustina byl položen v roce 1712. Klášter i s kostelem byly dostavěny v roce 1725 a téhož roku byl

popis

Klášter stojí na okraji historické části města, severně od zámku. Sestává ze tří patrových křídel a k nim se po jižní straně připojuje kostel. Celý soubor uzavírá obdélný dvůr. K lodi klášterního kostela o čtyřech polích valené klenby s výsečemi přiléhá zúžené presbyterium. Fresky na klenbách, později přemalované, pocházejí od Gottfrieda a Ignaze Tauchmannových. V lodi jsou zobrazeny výjevy z legendy o sv. Augustinovi. Fasády jsou silně

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Samostatné prohlídky
    klášter