Hrady.cz
Původně tvrz, později nevelký zámeček, dnes rozsáhlý, pozdně barokní zámek. V letech 1797 až 1945 patřil hrabatům z Herbersteinu, kteří jej upravili empirově a později novobarokně. R. 1978 vyhořelo jižní křídlo a bylo nahrazeno novostavbou.
Západní křídlo
Graficke pismenko V současné době je v zámku umístěn městský úřad. Stejnou adresu má i městské muzeum s pamětní síní ak. sochaře K. Otáhala, který žil ve Velkých Opatovicích 30 roků.

turistické

Celý zámek je zajímavým příkladem nakládání s historickými památkami za minulého režimu. Pro milovníky současné architekty je jistě zajímavý novotvar zamýšleného kulturního sálu a jeho zapojení do zámeckého tělesa.
    de ardoise, 14.11. 2005

Historie zámku ve Velkých Opatovicích
    Ve 14. století byly v Opatovicích zbudovány dvě tvrze - horní a dolní. V místě horní tvrze později vznikl dnešní zámek, na místě dolní tvrzem která zanikla již v 15 .století, dnes stojí dům č. popisné 71. Počátkem 18. století přebudovali Věžníkové tvrz na nevelký barokní zámek a v místech vodních příkopů zřídili park. V polovině 18. století pak Salm-Neuburkové přestavěli zámek v rozsáhlý soubor přízemních staveb, přičemž byla původní stavba

Kolektiv autorů, Hrady a zámky na Moravě, 1987, Praha; de ardoise., 14.11. 2005