Hrady.cz
Původně benediktinský opevněný klášter. V pol. 16. st. jej Osovští z Doubravic přestavěli na renesanční zámek. Později upraven barokně. Z kláštera se zachovala pozoruhodná románsko-gotická bazilika. Dnes slouží zámek jako muzeum.
Graficke pismenko Knížata Litolt Znojemský a Oldřich Brněnský za1o kolem r. 1101 v dnešní Třebíči benediktinský klášter. I když zakládací listina kláštera je středověkým falzem asi o 100 let mladším (hlásí se však k r. 1101), přece vystihuje původní rozsah zboží, které bylo klášteru darováno. Do sféry jeho moci náležela i oblast kolem Kamenice a Měřína až k Českým hranicím, jihozápadní část Náměšíska, vsi kolem Dalešic, Oslavan, ba až k Brnu. Za opata Matyáše (l260- 1277) byla sepsána klášterní manská práva. V r. 1271 se Třebíč nazývá městem. V l. 1240 - 1260 byl vybudován klášterní areál jako nedobytný hrad. Některé pozdější prameny dosvědčují jeho ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004
    Menu a stránka samotná se upravuje...

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Pronájem prostor, Svatby
     Třebíč  (TR)
    Třebíč