zámek Studénka

Nový zámek
Zámek obklopený parkem, postavený ve druhé polovině 18. stol. Poslední stavební úpravy nechal provést kníže Gebhart Leberecht Blücher v letech 1860 až 1863. Od r. 1936 v majetku obce Studénka. Dnes z části využíván jako Vagonářské muzeum.
Pohled z parku
© Luděk Pitter 04/2005
Graficke pismenko Zámek Studénka se nachází při okraji města Studénka ve směru na Bravantice. Je nepřehlédnutelnou dominantou a jeho park bezprostředně sousedí s průjezdovou komunikací při níž také stojí brána do parku s dřevěnou nástavbou a šindelovou střechou. Část zámku je tvořena třípatrovou budovou čtvercového půdorysu s hladkou fasádou v rozích zdobenou bosáží. K ní přilehá jednopatrová budova barokního vzhledu a později přistavená věž a vížka s točitým schodištěm. Kolem zámku je park s mnoha zajímavými cizokrajnými dřevinami. V zámeckých interiérech se dnes nachází muzeum železniční dopravy. Je zde i funkční rozměrná dráha se dvěma ...
5.4. 2005

historie

První zpráva o dvoru ve Studénce u něhož byla později postavena tvrz je z roku 1478. Již v roce 1567 dal tehdejší majitel Karel Herbort z Fulštejna tvrz přestavět na renesanční zámek. V letech 1569 se stali majiteli panství pánové z Vrbna a v roce 1637 nechal hrabě Václav z Vrbna zámek rozšířit a přestavět. V držení panů z Vrbna bylo panství až do roku 1722, kromě let 1620 až 1634. Dalšími majiteli se stali Řeplínští z Berečka. Josef Kryštov

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, 5.4. 2005

WC, Rodiny s dětmi, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor, Svatby, Samostatné prohlídky