Hrady.cz
Hrad založen v 1. pol. 14. století, poprvé zmíněn r. 1365. Obležen a dobyt r. 1469 královským vojskem, r. 1643 Švédy. Rozhodnutím císaře r. 1644 zbořen. Dochovány zříceniny budov a hradeb, valy a příkopy.
Graficke pismenko Hrad je návštěvný v libovolné době. V současné době probíhá na hradě archeologický průzkum, jelikož hrad samotný byl předán do soukromého vlastnictví a současný majitel provádí menší úpravy, nebo fixování zdí hradu. Když sejdete od hradu dolů k řece Kamenici, narazíte na dům, kde bývala hospoda, ve které visel obraz, na kterém je možné shlédnout pravděpodobný vzhled hradu v době jeho slávy.
29.9. 2005

historie

Hrad Návarov stával vysoko nad soutokem potoka Zlatníka s říčkou Kamenicí a býval středem rozsáhlého panství, které sahalo hluboko do nitra Jizerských hor. Dochované zbytky hradu dovolují celkem bezpečně rekonstruovat jeho někdejší rozsah. Přístup k němu byl možný jen z jižní strany šíjí, vedoucí na vlastní skalní ostroh a prokopanou třemi příkopy. Za prvním příkopem a hradbou s dvěma baštami se vcházelo do předhradí, z jehož budov se

O původu jména Navarov
    Hrabě Frýdlantský, pán rozsáhlých území na severu Čech, zavolal k sobě dceru Ludmilu a oznámil jí zprávu, která právě došla na hrad: „Zítra, má milá dcero, zavítá k nám mladý, urozený rytíř, jemuž jsem se rozhodl dáti tě za manželku. Jeho rod patří k nejstarším a nejpřednějším, jeho bohatství převyšuje naše, takže budeš po jeho boku dokonale šťastna. Zařiď vše, čeho třeba, aby byl náležitě uvítán!“ „Otče, otče,“ zvolala dcera chvějícím se

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

Divoké táboření