Hrady.cz
Zámek byl přestavěn ze staršího hradu v r. 1700 pány ze Šternberka. Přestavba byla dokončena roku 1735. Po válce byl zámek znárodněn, a od r. 1963 do r. 1995 zde byl Ústav sociální péče. Dnes je zámek opraven a v soukromých rukou.
Čelní pohled na zámek
© Roman Řezáč 03/2005
Graficke pismenko Město Stráž nad Nežárkou je charakteristické už při příjezdu gotickou věží zámku, která pochází z původního hradu. Věž je opatřena břitem, který směřuje k původní přístupové cestě a stojí v hlavním průčelí. Zámek stojí dnes na okraji parku, na konci nevýrazného výběžku, pod nímž teče říčka Nežárka. Hrad který zámku předcházel byl postavený ve druhé polovině 13.století Vítkovci a kromě výše zmíněné věže nejsou navenek patrné žádné jeho pozůstatky. Na začátku 17.století byl hrad přestavěný na zámek v renesančním stylu, následné potom v roce 1735 byl upraven barokně. V té době byl majitelem Petr Jungvirt. Nejznámější majitelkou ovšem byla ...

turistické

Zámků a hradů v jihočeském regionu, které nabízejí pohled do bohaté historie je mnoho. Ne všechny ovšem bylo možné v minulosti navštívit. O to víc potěší a láká konečně veřejnosti přístupný hrad a zámek ve Stráži nad Nežárkou. Rozsáhlá devastace tohoto zámku byla způsobena obsazením zámku wehrmachtem (7 let), později zámek užívala armáda (20 let) a nakonec (30 let) Ústav sociální péče. Zámek skončil jako ruina. Hlavním motivem rozsáhlé,

Vítězslav Doubrava , 30.5. 2009

WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Svatby, Samostatné prohlídky